Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015


ΕΙΚΟΣΙ 

ΤΡΟΠΟΙ

ΓΙΑ ΝΑ

ΝΙΚΗΣΕΤΕ

ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ


Όλοι φοβόμαστε τη μοναξιά,  αλλά πόσοι το παραδεχόμαστε ;
Μόνος και έρημος  μπορεί να νιώθει κανείς οπουδήποτε , έστω  και αν βρίσκεται  ανάμεσα σε πολύ κόσμο .Η μοναξιά  δεν έχει όρια, τόπο και χρόνο και κυρίως αρχίζει  από τον ίδιο τον  εαυτό μας .Είναι λοιπόν στο χέρι μας  να την κατανικήσουμε αφού  ξεκινά …από μέσα  μας.
1       Δεχθείτε και αγαπήστε  τον εαυτό σας .Γράψτε  σε ένα χαρτί  τα θετικά στοιχεία  του χαρακτήρα σας. Συγκεντρωθείτε σε αυτά και αξιοποιήστε  τις δυνατότητές σας . Μην προσπαθείτε να  μοιάσετε στους άλλους .Μάθετε να σέβεστε  και να εκτιμάτε  αυτό που είστε , αποκτώντας έτσι την αυτοπεποίθηση που σας λείπει.
2       Μάθετε να χαμογελάτε φιλικά στους ανθρώπους που σας περιβάλουν. ;Eνα  γλυκό χαμόγελο  δεν κοστίζει τίποτα , και όμως προσφέρει πολλά.
3       Ανοίξτε την καρδιά σας σε τρεις ή τέσσερις  ανθρώπους που τους αισθάνεστε  πραγματικούς φίλους .Μιλήστε τους για σας και τα προβλήματά σας. Θα  νιώσετε καλύτερα  και μπορεί  να σας βοηθήσουν . Άλλωστε, οι φίλοι  είναι  για να μοιράζονται  και τις χαρές και τις λύπες .
4       Μη σας προβληματίζει  το γεγονός  ότι μπορεί  να κοκκινίζετε  σαν παντζάρι , όταν μπαίνετε  σένα χώρο που έχει πολύ κόσμο προκειμένου να συναντήσετε  κάποιο άτομο. Κανένας δεν πρόκειται  να το προσέξει , γιατί ο καθένας  έχει τα δικά του προσωπικά ζητήματα.
5       Να μιλάτε πάντα  με το  κεφάλι  ψηλά και τους  ώμους  ίσιους  και τεντωμένους .Με τα μάτια χαμηλωμένα  στο πάτωμα δεν κερδίζετε τίποτα .Να περπατάτε με αέρα , άνεση  και σιγουριά, έτσι  δείχνετε  ότι  έχετε  ισχυρή  αυτοπεποίθηση .
6       Δώστε  ιδιαίτερη  σημασία στην εμφάνισή σας .Να ντύνεστε κομψά και μοντέρνα .Θα νιώθετε  πολύ όμορφα  όταν διαπιστώσετε  ότι οι άλλοι  σας προσέχουν  και σας θαυμάζουν Αν μάλιστα  το ντύσιμό σας  περιλαμβάνει  το αγαπημένο σας  χρώμα  θα νιώθετε  μεγαλύτερη ευφορία, καθώς  τα χρώματα  παίζουν  σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων.
7       Στον επαγγελματικό τομέα μη διστάζετε  να έρχεστε  σ επαφή  και να κλείνετε συμφωνίες με ανθρώπους  που συναναστρέφεστε  καθημερινά .Αν το αποφεύγετε  επειδή σας λείπει  το θάρρος- οι άλλοι που δεν το ξέρουν – μπορεί να σας θεωρήσουν  σνομπ Συνεργαστείτε μαζί τους  και μην είστε επιφυλακτικοί .Μόνο  με τη φιλική  συμπεριφορά σας  θα κερδίσετε  την εκτίμηση  και τη συνεργασία τους .
8       Να δείχνετε ενδιαφέρον  για τα προβλήματα των άλλων .Όταν  χρειάζονται  βοήθεια μη λέτε « τώρα έχω τα δικά μου» τα οποία μπορεί να είναι ασήμαντα σε σύγκριση  με των άλλων .Τέτοιες πράξεις σας βοηθούν  να δημιουργήσετε  καλές και  μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις.
9       Αναπτύξτε  ιδιαίτερα στενές σχέσεις  με ένα-δύο ανθρώπους έτσι ώστε  να είναι κοντά σας  όποια στιγμή  τους χρειαστείτε. Έστω και αν είστε  υπερβολικά ντροπαλοί  εκμεταλλευτείτε  κάθε ευκαιρία  που θα σας παρουσιαστεί  για να κάνετε  μία νέα γνωριμία .Αν θεωρείτε  δύσκολο  να ανοίξετε  συζήτηση , μπορείτε να αρχίσετε  κάπως έτσι  « που μένεις»; Ή « με τι ασχολείσαι»;
10  Kαλλιεργείστε  το χιούμορ και το πνεύμα σας. Κανένας  δεν επιδιώκει  τη συντροφιά  ενός γκρινιάρη  ανθρώπου .Κρατήστε  τα προσωπικά σας  προβλήματα για τον εαυτό σας όταν  σκοπεύετε  να αρχίσετε  μία νέα σχέση .Κάντε  αυτοκριτική  και γελάστε  με τις ιδιοτροπίες  και τα  ελαττώματα  σας, είναι και αυτά  μέρος  της προσωπικότητας σας.
11  Μάθετε  να ακούτε  τους άλλους. Ένας καλός  ομιλητής  είναι πάντα  και καλός ακροατής  σε μια συζήτηση. Σε όλους  αρέσει να  μιλάνε για τον εαυτό τους, τις επιτυχίες τους, την οικογένεια τους. Εκτιμήστε  κι εσείς  αυτόν  που σας  ακούει  προσεχτικά, δίχως  να τον  διακόπτετε.
12  Ασχοληθείτε  με κάποιο άθλημα .Αυτό  θα σας βοηθήσει  να αναπτύξετε  την κοινωνικότητά σας και να διευρύνετε  τον κύκλο των γνωριμιών σας .Για παράδειγμα , βάλτε  στόχο να γίνετε  καλός τενίστας ή κολυμβητής. Η ηθική  ικανοποίηση  που θα λάβετε , διαπιστώνοντας ότι  πετύχατε κάτι, θα σας  δώσει  αυτοπεποίθηση  και σιγουριά.
13  Όταν  συμμετέχετε  σε μία συζήτηση να  μιλάτε με σιγουριά και υποστηρίξτε  με επιχειρήματα  αυτά που λέτε, ιδιαίτερα  μάλιστα  όταν πρόκειται  για μία καινούρια  γνωριμία .Αποφεύγετε να   απαντάτε μονολεκτικά  με ένα ξερό  ναι  ή όχι .Για να γίνει μία συζήτηση  πρέπει να υπάρχει λόγος –αντίλογος , πρωτότυπες  ιδέες , διαφορετικές  απόψεις κ.λπ .Άλλωστε  με αυτόν  τον τρόπο  θα συλλέξετε κι εσείς  ποικίλες  και ενδιαφέρουσες  πληροφορίες  πάνω σένα θέμα, εμπλουτίζοντας  τις εμπειρίες  και τις γνώσεις σας.
14  Δεν είναι  δικαιολογία  να αποφεύγετε  τους άλλους  και να απομονώνεστε, επειδή  πάσχετε  από κάποια  σωματική  αναπηρία .Ξεπεράστε το και μάλιστα τώρα .Έχετε  υπόψη  σας  ότι άλλοι έχουν ξεπεράσει  χειρότερες  δυσκολίες  από τη δική σας.
15  Οι εκκλησίες  είναι  κι αυτές χώροι συγκέντρωσης  ανθρώπων .Αν  πιστεύετε  ότι δεν καταφέρνετε να κάνετε εύκολα  φίλους , πηγαίνετε  στην εκκλησία  της ενορίας  σας .Οι νεόφερτοι  είναι πάντα ευπρόσδεκτοι.
16  Όπου  κι αν μένετε  κάντε μία προσπάθεια  να αναπτύξετε  φιλικές σχέσεις  με τους γείτονες  σας .Ζητήστε κάτι από αυτούς  για να σπάσει ο πάγος , όπως « θα μπορούσες  να μου δανείσεις  λίγη ζάχαρη επειδή μου έχει τελειώσει.»
17  Μην  ξεχνάτε  ότι  για να έχετε  καλούς γείτονες  πρέπει  κι εσείς  να είστε  καλός (γείτονας). Γνωριστείτε  μαζί τους , ίσως κι αυτοί να   νιώθουν  μόνοι.
18   Ποτέ  μην αρνείστε  ή μην απορρίπτετε  μία πρόσκληση  για ένα πάρτι  ‘η για  κάπου αλλού .Πιθανόν να μην σας  ξανακαλέσουν. Να δέχεστε  όλες τις προσκλήσεις  και τις προτάσεις  που σας κάνουν. Κάθε μία είναι και μία νέα  πρόσκληση , μία μοναδική  και ίσως  ανεπανάληπτη ευκαιρία. Ξεχάστε μια για πάντα  τις τετριμμένες δικαιολογίες , όπως « δεν έχω τι να φορέσω» ή τα μαλλιά μου  έχουν τα χάλια τους»
19  Όταν σας γνωρίζουν ( σας συστήνουν  σε κάποιον άνθρωπο , κοιτάξτε τον  στα μάτια. Μία τέτοια στάση  δείχνει ενδιαφέρον  και ο άλλος το εκτιμάει .Αν αφήσετε το βλέμμα σας  να πλανιέται  αδιάφορα  η καινούρια γνωριμία  θα σας εγκαταλείψει  αρκετά σύντομα.

20  Αν αποφεύγετε  να πάρετε μέρος  σε μία συζήτηση  , είτε επειδή  δεν έχετε γνώση  του θέματος ,ή  γιατί οι γνώσεις σας είναι  περιορισμένες  σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα , διαβάστε εφημερίδες , περιοδικά  και μερικά βιβλία  για να διευρύνετε  το πεδίο των γνώσεων σας .Έτσι, θα είστε πάντα ενήμεροι . Αν και πάλι εξακολουθείτε  να νιώθετε «δεμένη» τη γλώσσα σας , βασιστείτε στα καθιερωμένα  όπως:« με τι ασχολείστε  στις ελεύθερες ώρες  σας ;»ή « πιο σπορ προτιμάτε;» 

1 σχόλιο:

  1. σε μια εποχή που έχοντας ο καθένας τα προβληματά του ξεχνάει ή αποφευγει την επικοινωνία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή