Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

O HΛΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ- O EXΩΝ ΕΞΟΥΣΙΕΣ

               O HΛΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ-                            
                    O EXΩΝ   ΕΞΟΥΣΙΕΣ


`        
Η ιστορία του  πολιτισμού έχει  μυθοποιηθεί από τον αγώνα του ανθρώπου  για δύναμη και αναγνώριση .Εκείνος που ξέρει να κατευθύνει  έξυπνα τη δύναμη , έχει μάθει να μετατρέπει  την ορμή του  για δύναμη σε  δημιουργικά  επιτεύγματα τα οποία βοηθούν   στους προσωπικούς του  στόχους και την εξέλιξη  της κουλτούρας του .Εκείνος που επιδιώκει να κατευθύνει με   οποιοδήποτε τρόπο   τη δύναμη  του, συχνά  προκαλεί  ασυνείδητα  τη  φθορά  της προσωπικότητάς του .Εδώ, η θέληση για δύναμη  δεν περιορίζεται  στην  πολιτική  και στρατιωτική  κυριαρχία .Το κίνητρο  να επικρατεί  ο άνθρωπος    πάνω σε κάποιον άλλον  είναι επίσης  ζωντανό  στον αθλητισμό, στην οικογένεια ,στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στις σεξουαλικές  επιδόσεις   και σε όλους  τους τομείς  της ζωής  

Μία  έρευνα  της Ηλιακής  ετυμολογίας  σε αντιπαράθεση  με τη λογοτεχνία , την κοινωνική  θεωρία  και την  πολιτιστική  ιστορία  θα δυναμώσει  το επιχείρημα  ότι  η δύναμη  είναι η πρώτη  στη λίστα του ανθρώπου . Καθώς  η σύγχρονη  ψυχολογία ,η κοινωνιολογία  και οι πολικές  επιστήμες  έχουν  δημιουργήσει  συλλογικά μία τεράστια  φιλολογία  πάνω στην τάση  του ανθρώπου  για δύναμη , και η αστρολογία  μεγαλώνει την αξία  αυτών  που έχει ήδη φέρει  στο φως  η έρευνα.

Ένας κατάλογος των  Ηλιακών λέξεων –κλειδιά  από οποιοδήποτε  σύγχρονο εγχειρίδιο αστρολογίας  θα δείξει μία πληθώρα  λέξεων  που είναι συνώνυμες  της δύναμης : ισχύς, σθένος , υπεροχή , εξουσία κυριαρχία. Η  δύναμη  όμως δεν είναι  αυστηρά  Ηλιακή  και αυτό γίνεται  φανερό  όταν μελετούμε  τα ωροσκόπια υποψηφίων  για την πολιτική  εξουσία .Τα ωροσκόπια  πολιτικά  φιλόδοξων  ανθρώπων  δείχνουν μία υπεροχή  όχι μόνο του Ήλιου  αλλά και του Άρη , του Κρόνου  και του Πλούτωνα. Αυτοί οι πλανήτες  κλειδιά, είναι  συχνά γωνιώδεις  κυβερνούν   ένα γωνιακό οίκο ή σχηματίζουν  σπουδαίες όψεις .

Ήλιος  υποστηρίζει  τη βασική μας ανάγκη για εξουσία , ο Άρης  δείχνει  την απαραίτητη  για την απόκτηση  της εξουσίας, δράση - επιθετικότητα. Ο Κρόνος δείχνει     το ερέθισμα  για να ασκούμε  έλεγχο  στις ζωές  των άλλων  και ο Πλούτωνας  είναι η ασυνείδητη  ορμή  να ανεβούμε  στον θρόνο .Η  σύγχρονη  γλώσσα  μας έχει  άφθονα  επιφωνήματα δύναμης  και τα οποία  μπορούν να συνδεθούν  με κάθε πλανήτη. Ας δούμε  την πλανητική ακολουθία με την :

 πολιτική  δύναμη (Ήλιος)
δύναμη στους ανθρώπους (Σελήνη)
μαθητική δύναμη (Ερμής )
δύναμη των λουλουδιών (Αφροδίτη )
στρατιωτική δύναμη (Άρης)
δύναμη της Θείας Πρόνοιας (Δίας)
γραφειοκρατική δύναμη ( Κρόνος)
δύναμη της θέλησης  ( Ουρανός)
ψυχική δύναμη (Ποσειδώνας)
δύναμη της ομάδας ( Πλούτωνας)
Η «θεοποίηση» του χαρακτήρα  του σούπερμαν  που έχει  επίσης Ηλιακή καταγωγή,  έχει παίξει σημαντικό ρόλο  στην πολιτική μας εξέλιξη .-Είναι το θέμα  που πουλάει  στα περισσότερα  κόμικς.- Ήταν  το πιο  εντυπωσιακό  μέρος  της φιλοσοφίας του Νίτσε .Ήταν ένα μεγαλεπήβολο όραμα  του ανθρώπου  όπως το συνέλαβε  η συγγραφέας Ayn Rand είναι το πατριωτικό ερέθισμα  για κάθε  έθνος  που προσπαθεί  να αποδεκατίσει  τον εχθρό και  είναι ακόμα  ζωντανό  στην πίστη  ότι
ο Ιησούς Χριστός  είναι ένας σύγχρονος  στρατιώτης  του Θεού  που μάχεται  στην πρώτη γραμμή  ενάντια στον « πονηρό» για τη σωτηρία  της ανθρώπινης φυλής. 

                                  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ  ΔΥΝΑΜΗΣ
Υπάρχει  ένα ανθρώπινο  πρόβλημα  που χρειάζεται να διορθωθεί  όταν κοιτάμε  μέσα στη ψυχή μας και  βλέπουμε  τις κοινοτυπίες  της περηφάνειας και της ανωτερότητας .Η ανικανότητά μας  να γίνουμε ένα  με την ανθρωπότητα  έχει δημιουργήσει  δυστυχώς ένα  διεστραμμένο  ηθικό  κώδικα  ο οποίος δίνει ηθική ελευθερία σε εκείνους  που κάνουν κατάχρηση  εξουσίας , χρησιμοποιούν  πολιτικά  τους αδυνάτους , ανεβαίνουν κοινωνικά  πατώντας  πάνω στους  ηττημένους  και που  επιδοκιμάζουν  τους φυλετικούς  και εθνικούς διαχωρισμούς.

      Κάθε πολιτική ομάδα  που έχει αποκτήσει  κάποια στιγμή δύναμη , επιτυχία και αναγνώριση  έχει μάθει ότι δεν κερδίζουν  οι άτολμοι,  αλλά  όμως , όπως έχε δείξει  η ιστορία  η βία είναι απλά ένα όνομα του παιχνιδιού. Δεν είναι ποτέ αρκετό  να είναι  η πολιτική ομάδα  μεγάλη και οργανωμένη . Φαίνεται ότι πρέπει να σπάσει κανείς  τους κανόνες , να παίξει βρώμικα , να χρησιμοποιήσει  τη βία  σαν τακτική  και κάθε δυνατό μέσο  για να εξολοθρεύσει  τον αντίπαλο .Αυτή είναι όλη η ουσία ενός πολιτικού παιχνιδιού  δύναμης και συγχρόνως η ουσία  μερικών  από τα διεφθαρμένα παιχνίδια  που παίζουν «ωραίοι άνθρωπο» μεταξύ τους

      Υπάρχει κάτι ύπουλο  στον τρόπο  που έχουμε φτάσει  να χρησιμοποιούμε  την ψυχολογική βία  μεταξύ μας,  πιστεύοντας λανθασμένα ότι δεν είναι τόσο απεχθής όσο η σωματική βία μια που το πληγωμένο εγώ δε φαίνεται  όσο ένα πληγωμένο πρόσωπο  .Επικίνδυνα παιχνίδια  εξουσίας , ερωτικά,  κοινωνικά, πολιτικά ή ψυχολογικά  παίζονται στην κοινωνία μας  με ανταμοιβή  και τιμωρία. Και αυτός είναι από τους αρρωστημένους τρόπους  για να προσαρμοστεί  κοινωνικά  το
id(οι δυνάμεις που αποτελούν το ασυνείδητο ).Αστρολογικά η τάση  να μπλέκουν  σε προσωπικό , ψυχολογικό πόλεμο  υπάρχει στους ανθρώπους  που οι πλανήτες της δράσης , ιδιαίτερα ο Ήλιος , ο Άρης , ο Ουρανός και ο Πλούτωνας σχηματίζουν  αδύναμες όψεις .Οι πλανήτες της δράσης  έχουν πρωταρχική σημασία αν πρόκειται να  ξεπεράσουμε  τον εαυτό μας  και να αντιμετωπίσουμε  κατά πρόσωπο  τα προσωπικά  και κοινωνικά μας προβλήματα.

      Η τάση για εξουσία  βρίσκεται ριζωμένη  στη φιλοδοξία  κάποιου να ανέβει  σένα φαντασιακό θρόνο. Αυτό είναι  μία διαφθορά  της δύναμης που  δείχνει  την ανθρώπινη αποτυχία  η οποία οφείλεται  σε μία έμφυτη  ανικανότητα  να χειριστούμε τη δύναμη  ως το μέσο για να αποκτήσουμε  τον έλεγχο  της ίδιας μας της ζωής. Η δύναμη είναι όμορφη , είναι  οι ιδιαίτερες ικανότητές μας  που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί 
.
Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε  τη δύναμη  σαν ψυχολογικό καταλύτη  για υψηλότερα  επιτεύγματα  και  συνειδητή προσαρμογή  στον έξω κόσμο .Αυτό είναι το κλειδί που  εννοούσε  ο Καρλ  Γιούνγκ  με τον όρο « η διαδικασία  της εξατομίκευσης». Η έντονη  ανάγκη για δύναμη  μπορεί να οφείλεται  σ’ έναν αντισταθμιστικό  μηχανισμό  όπως στην περίπτωση  του συνδρόμου κατωτερότητας  που περιγράφει ο Άντλερ. Στο  παράδειγμα που χρησιμοποιείται  συχνά αυτό του απροσάρμοστου  Ηλιακού ατόμου  με το σύνδρομο  της θείας  δύναμης.  Ο θαυμαστός καινούριος κόσμος  μας λοιπόν που   είναι  γεμάτος από μελλοντικούς Μεσσίες δεν κατάφεραν να  ελέγξουν τις βαθύτερες  δυνατότητές τους ούτε  για τη δική τους βελτίωση , αλλά που ασχολούνται  έντονα με σχέδια  για εξουσία, δουλεύοντας όμως  έστω  ασυνείδητα  για τον τελικό θάνατο  του Εγώ μας.

                                ΥΠΑΡΧΟΥΝ   ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ   ΗΡΩΕΣ;

Α ς ξεκινήσουμε να δούμε τη γέννηση του πρώτου  ήρωα και της πρώτης ηρωίδας που ενδεχομένως να ήταν  το ζεύγος στο κήπο της Εδέμ. Οι ηθικές κακοτυχίες τους όπως περιγράφονται  στη Βίβλο  έχουν σα βάση τους  μία αρχέτυπη  δύναμη που  βρισκόταν σε λειτουργία  στο συλλογικό  ασυνείδητο της ανθρωπότητας .Εκεί λοιπόν ένα φίδι κατέφθασε τυχαία  με τη δαιμόνια  επινόηση μιας μηλιάς .
Η θεότητα σε αυτήν την ιστορία  ήταν Ηλιακή  από την άποψη  ότι η ανώτερη δύναμη  πίσω από το κατεστημένο ( που απογοητεύτηκε  από την ηθική του Αδάμ  και της Εύας  που πιθανότητα  δεν ήταν η χειρότερη  από τη δική της ) Το φίδι είχε Πλουτώνιο χαρακτήρα  όταν πρόσφερε την απαγορευμένη  γνώση  γιατί το μοναδικό του επιχείρημα  ήταν μία πρόκληση  που θα έφερνε  οριστική αλλαγή  στη ζωή τους 
.
Ωστόσο,  δεν άργησε να έρθει  η προοδευτική  παραποίηση  σε αυτήν την ιστορία. Το ζευγάρι  δάγκωσαν  το απαγορευμένο  φρούτο  γεγονός που καταγράφηκε  στη Βιβλική ιστορία ως ο  πρώτος  ηρωικός άθλος  στη δημιουργία  , γιατί  απέκτησαν για τον εαυτό τους  ξεχωριστή οντότητα , έχασαν  όμως την ευλογία και την προστασία του Θεού .Διωγμένοι λοιπόν  από τον κήπο της Εδέμ  κάνουν μία καινούρια αρχή  ως ένας ήρωας και μία ηρωίδα
.
 Ο Ήλιος  ήταν πιθανότατα  η βασική επιρροή  για πολλούς ανθρώπους  που έπαιξαν κάποιο ρόλο  στην ιστορία, οι οποίοι  άσκησαν το χάρισμα  τους πάνω  στις ζωές    απλοϊκών ανθρώπων .Ο χαρακτήρας του ήρωα  και της ηρωίδας  είναι ηλιακός  αν λάβουμε υπόψη  ότι η ηλιακή προσωπικότητα  έχει ένα καλοπροαίρετο  μαχητικό πνεύμα ( και συνήθως  πιο σημαντικό  από την απόκτηση δύναμης )!
Η άνοδος στην εξουσία  είναι ηλιακό στοιχείο , η βαθύτερη όμως δύναμη  ενός ανθρώπου ήρωα  που μεγαλώνει ανάλογα  με το βαθμό της εσωτερικής πίστης  είναι Πλουτώνιο.
Η λατρεία των ηρώων  είναι μία πολύ  συνηθισμένη  απασχόληση για εκείνους  που ο Άρης  τους ξεχωρίζει  στο ωροσκόπιό τους .Πρέπει ακόμα  να παλέψουμε για τον φτιαχτό ήρωα, ο οποίος  χρησιμεύει  ως μία  ψυχολογική πανάκεια  και μπορούμε να πούμε  πολλές φορές κατασκευάζεται  με μεγάλη επιμέλεια , γιατί κάποιος  κερδίζει από αυτήν  την ιστορία .Από τους πολλούς Ηλιακούς  τύπους ήρωα , πολλά εξαρτώνται  από την επιρροή  των πλανητών  για να μπορέσουμε  να περιγράψουμε  τον συγκεκριμένο ήρωα .
Η υπεροχή ενός πλανήτη  που έχει κάποιο  αστρολογικό  δεσμό με τον Ήλιο μπορεί να μαρτυρά  γενικά κάποια τάση  λατρείας εκείνου του τύπου  της προσωπικότητας  που συμβολίζεται  από αυτόν τον πλανήτη.
                                     ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ             
            Οι ήρωες έρχονται και παρέρχονται ,ανεβαίνουν και κατεβαίνουν   σύμφωνα με την κοινωνική τους θέση  και τα ενδιαφέροντά τους. Η πλειοψηφία των σημερινών ηρώων από ότι βλέπουμε  είναι ψευδό- ήρωες .Πόσοι συνδέονται  από αυτούς με μεγάλα ιστορικά  γεγονότα.
Ο ήρωας δεν μιλάει με φανφαρονισμούς,  δεν διαφημίζει τους άθλους του και δεν έχει  ως πρόσημο στα λεγόμενά του το « θα»…Κάνει πράξη  αυτά που έχει σχεδιάσει με μυστικότητα  μέσα στο μυαλό του.  Αστρολογικά αυτός  βρίσκεται  κάτω από τις ιδιότητες του Πλούτωνα.
Ο πνευματικός  ήρωας είναι υπερασπιστής του συνδρόμου  παράδεισος –κόλαση ή αρχηγός  μυστικιστικών  αιρέσεων  που αναζητά  μέλη  από το νευρωτικό  περιθώριο της απόκρυφης  κοινωνίας .Αυτός βρίσκεται  κάτω από τις ιδιότητες
του Ποσειδώνα.
Ο ήρωας της εργατικής τάξης   βασιλεύει  στις βιομηχανικές  περιοχές  , αλλά είναι και ο λιγότερο  από όλους τους ήρωες , γιατί σε κανέναν δεν αρέσει   η μυρωδιά του πετρελαίου, των μηχανών  και του κασμά .Συχνά όμως , είναι αγαπητός  στους πιστούς χριστιανούς, στους οικογενειάρχες . Αυτός  βρίσκεται  κάτω από τις ιδιότητες του Κρόνου.
Ο ήρωας  με τη μεγαλύτερη  επίδραση  είναι  υπερήρωας .Αυτός  στην εφηβεία του ήταν  Σούπερμαν  και ο Ρόμπιν. Ως ώριμος πιστεύει  στην επιστήμη  και την αδελφοσύνη. Τους βλέπει με τα μάτια του  αστροναύτη , εφευρέτη , κοινωνικού  μεταρρυθμιστή, ερευνητή  επιστήμονα , υποστηρικτή  του σύγχρονου  μεταφυσικού  κινήματος  και συνήθως ως άντρας  και γυναίκα  με μεγάλη εξυπνάδα, ως διανοούμενος . Αυτός βρίσκεται  κάτω από τις ιδιότητες του Ουρανού.
Ο ήρωας  που περιλαμβάνεται μεταξύ των  φιλάνθρωπων,  των φιλοσόφων  των μεγάλων  δάσκαλων, των  ευεργετών ως ένας Άγιος Βασίλειος , εκείνος που  βρίσκεται στην ίδια λίστα  με τους πλούσιους, τους  επιτυχημένους επιχειρηματίες,  που είναι ο οργανωτής  της εύπορης κοινωνίας  και συμβαδίζει  με την κουλτούρα της ανώτερης κοινωνικής τάξης , αυτός βρίσκεται  κάτω από τις ιδιότητες του Δία.
Ο ήρωας  του πολέμου είναι ένα πραγματικό  δείγμα  αντρείας , ιδιαίτερα  όταν ο λαός  σείεται από πατριωτικό πυρετό ,εκτός  και αν ηττηθεί  οπότε  διώκεται  και εξορίζεται  στο περιθώριο  της κοινωνίας. Γενικά,  αυτόν τον τύπο ήρωα τον βρίσκουμε  ως ποδοσφαιριστή ,  φαλλοκράτη , οδηγό  σε  κούρσες ταχύτητας  , ως ερωτικό σύμβολο  κ.λπ. Αυτός βρίσκεται  κάτω από τις ιδιότητες του Άρη.
Ο ήρωας  που μοιάζει με  εποχιακό λουλούδι που όταν μαραθεί εύκολα  πετιέται  συνήθως βρίσκεται  στις  βιομηχανίες  των καλλυντικών  και του θεάματος. Αυτός  ο ήρωας ίσως είναι ο  πλέον ακριβοπληρωμένος  νάρκισσος  της  σύγχρονης  κοινωνίας μας .Το στομφώδες  ύφος  των κινηματογραφικών αστέρων και της τηλεόρασης δε μπορεί  να τύχει του σεβασμού του πραγματικού ήρωα γι αυτό αυτά τα άτομα συνήθως έρχονται και παρέρχονται. Αυτός  όμως που παραμένει  αφήνει  πίσω του αξιόλογο έργο. Αυτός  βρίσκεται κάτω από τις ιδιότητες της  Αφροδίτης.
Ο ήρωας που  τιμάται για την πνευματική του καλλιέργεια , την παιδεία , την ευρεία μόρφωσή του , τη διανόησή του γενικά την κουλτούρα του βρίσκεται κάτω από τις ιδιότητες του Ερμή.            
  


    

                                       


            
. . 
      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου