Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Φυσικά καλλυντικά Και Α σ τ ρ ο λ ο γ ί α

Φυσικά καλλυντικά
                     Και
Α σ τ ρ ο λ ο γ ί α


 Υπήρχε  μία εποχή , όχι πολύ μακρινή , που οι  επαγγελματίες  ή μη, περιφρονούσαν  ή ειρωνεύονταν  τις παραδοσιακές  « συνταγές της γιαγιάς». Όπως  το μίγμα  από μέλι , ασπράδι  και χυμό λεμονιού – όσοι δεν το ξέρετε- είναι  ένα αντιβηχικό  φάρμακο




Το 1961 σένα συμπόσιο  που χρηματοδοτήθηκε  από το  Αμερικανικό  Ιατρικό  Σύλλογο  για την εξέλιξη  της επιστήμης  ο Δόκτωρ  Γκλεν  Τζ .Σπεράνιο  της Φαρμακολογίας  στο πανεπιστήμιο Purdue  πρότεινε ότι οι φυσικές  τροφές  είναι η κύρια  πηγή  των ασφαλέστερων  υλικών που μπορούν  να χρησιμοποιηθούν  στα καλλυντικά.
Τα καλλυντικά  πρέπει να είναι αρκετά καλά  ώστε να μπορoύμε  και να τα τρώμε  είπε ο Δόκτορας  Σπεράνιο και πρόσθεσε  ότι ο ίδιος  και δύο βοηθοί του  είχαν παρασκευάσει  μία πετυχημένη  λοσιόν  για το δέρμα  από ροδάκινα και μία κρέμα  για το σκάσιμο του δέρματος  φτιαγμένη  κυρίως  από ταπιόκα. . Ανέφερε ακόμα  ότι ορισμένα φρούτα , λαχανικά,  λάδια όχι μόνο  είναι ακίνδυνα σε  καλλυντικά, αλλά έχει αποδειχθεί  επίσης ότι  είναι το ίδιο αποτελεσματικά  με τα αντίστοιχα τυποποιημένα – σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα,   ακόμα πιο ευεργετικά .
Όλοι δείχνουμε  την προτίμησή μας  όσον αφορά  τα φυσικά καλλυντικά Οι περισσότεροι  προτιμούν   τα αιθέρια έλαια  των λουλουδιών .Το άρωμα του τριαντάφυλλου, του  σανταλόξυλου , του γιασεμιού,  και του περγαμόντου , της λεβάντας, και του πορτοκαλιού , του γερανιού ,κ.λπ.  Πολλά  από αυτά  δε δίνουν μόνο  άρωμα  αλλά είναι  και γιατρικά  συγχρόνως .
Τα αιθέρια  έλαια,  είναι μια  ιδανική μορφή  των φυτών  για τη χρήση τους  στη φροντίδα  του δέρματος καθώς  μπορούν να ενσωματωθούν  εύκολα  σε κάθε βασική κρέμα, όπως είναι  η   αλόη βέρα  για παράδειγμα , σε λοσιόν , αλοιφές , ζελέ,  αρώματα κ.λπ. Τα περισσότερα οπό αυτά  έχουν γοητευτικό  άρωμα. Τα πιο  ευχάριστα  αρώματα  είναι τα πιο  δημοφιλή  για τη φροντίδα  του δέρματος .Τα έλαια των λουλουδιών  φαίνεται ότι  είναι από τα πιο χρήσιμα – γιασεμί,  τριαντάφυλλο, λεβάντα,  και χαμομήλι. Τα  άνθη τους  είναι τα πιο όμορφα  και τα έλαιά τους  τα καλύτερα  για την ομορφιά. Επειδή  όμως,  υπάρχουν  διάφοροι  τύποι  δέρματος , θα  πρέπει  όταν χρησιμοποιείται κάποιο από τα  αιθέρια έλαια, να  δοκιμάζεται  πριν , σε ένα  μικρό  σημείο   του δέρματος.
Εκτός  από το ότι  καλυτερεύουν  γενικά  την υγεία , τα αιθέρια  έλαια έχουν  την ικανότητα  να βοηθούν  στην απομάκρυνση  των νεκρών κυττάρων και στην αναπαραγωγή  νέων , υγιών. Αυτό ισχύει είτε  χρησιμοποιούνται  εσωτερικά  είτε  εξωτερικά.  Είναι  γνωστά  για τις  αντισηπτικές  τους  ικανότητες -  το λάδι της λεβάντας  είναι  πολύ καλό  για τη φροντίδα  των εγκαυμάτων-  και όταν χρησιμοποιούνται  τακτικά  εμποδίζουν την  εξασθένιση  και τη  σήψη  .Χρησιμοποιούνταν δε,  από πολλούς  αρχαίους  πολιτισμούς  στην ταρίχευση  για την  συντήρηση  της σάρκας  

  Βασικοί τύποι δέρματος
Λιπαρό: Πλεόνασμα  σμήγματος , με λιπαρή  κιτρινωπή  όψη  και συχνά  με μεγάλους  διεσταλμένους πόρους .Αυτό το δέρμα  είναι επιρρεπές  στην ακμή και στις μολύνσεις .Οι λιπαρές  περιοχές  είναι  γύρω  από τη μύτη , το πηγούνι  και το μέτωπο .
  Ξηρό : Έλλειψη Λίπους  όχι όμως  απαραίτητα  αφυδατωμένο .Τ ο δέρμα  έχει εύθραυστη υφή  και μπορεί να σχηματίζει  ρυτίδες Συχνά , φανερώνει  μία ανεπάρκεια  στις ενδοκρινείς  εκκρίσεις.
Αφυδατωμένο: Η έλλειψη  νερού  δημιουργεί  ρυτιδιασμένες  περιοχές .Συναντάται συχνά  στους ηλικιωμένους  και σε  εκείνους  που εκτίθενται  σε σκληρό  καιρό- ζέστη ,κρύο,  ξηρούς ανέμους  κλπ. Η αιτία συχνά  βρίσκεται  σε κάποια  ορμονική ανωμαλία- υπερλειτουργία του  θυρεοειδούς , έλλειψη  αδρεναλίνης Όσοι  έχουν  αυτό το δέρμα  είναι συχνά λεπτοί  μέχρι σημείου  ισχνότητας  .
Ενυδατωμένο: Εδώ υπάρχει πλεόνασμα νερού .Αυτό  το δέρμα  είναι πολύ  ευαίσθητο  στις αλλαγές  της ατμόσφαιρας  και εμφανίζονται  οιδήματα .ιδιαίτερα  ευαίσθητο  στο κρύο με τάση στα σκασίματα  και τις χιονίστρες .

  Πλανητικοί τύποι δέρματος
Η πλανητική ταξινόμηση  των δερματικών τύπων  είναι η εξής.
ΕΡΜΗΣ
Μακρύ πρόσωπο , λεπτό πηγούνι  και τσαχπίνικα ζωηρά μάτια .Το δέρμα  γενικά είναι λεπτό  και μοιάζει με  βελούδινο.
Το πλέγμα  των λεπτών  ρυτίδων  που προσθέτει  γοητεία  σε νεαρή  ηλικία  βρίσκεται στο «πόδι της  χήνας .Συνήθως  σχηματίζονται  στην άκρη των ματιών  από το χαμόγελο  και είναι  ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά  του Ερμή .
Οι Δίδυμοι και οι Παρθένοι  για να διατηρήσουν  ένα καλό δέρμα  πρέπει να τρώνε  τις σωστές τροφές γι’ αυτούς, να ξεκουράζονται αρκετά  και να αποφεύγουν  τον ήλιο και τον δυνατό αέρα,
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
To  δέρμα δείχνει  δυνατό  αλλά όχι  σφιχτό  και συχνά καλύπτεται με  χνούδι .Στην έκφραση των ματιών  παρατηρείται  και κάποια σκληρότητα, χωρίς όμως  να δημιουργεί  άσχημες εντυπώσεις .
ΓΗ
Το γήινο πρόσωπο είναι σχεδόν τετραγωνισμένο  με έντονες γωνίες  και ίσως με μία  άκομψη μύτη Σε  αυτό το δέρμα  υπάρχει τάση για έντονες ρυτίδες Η χοντρή  και συχνά  σκούρα επιδερμίδα  είναι δύσκολο  να βοηθήσει  με κρέμες .αυτό το δέρμα  χρειάζεται  ιδιαίτερη  περιποίηση  και πρέπει  να αρχίσει  από πολύ νωρίς , διαφορετικά  θα καταλήξει να μοιάζει  με μαραμένο μήλο , αν είναι ξηρό , αν και πολλές  φορές  είναι λιπαρό.
ΆΡΗΣ
Όσοι εξουσιάζονται από  τον πλανήτη Άρη  συνήθως έχουν  οβάλ πρόσωπο, με οριζόντια  έντονα φρύδια, λεπτά  χείλη  και τετράγωνο πηγούνι .Συχνά, το δέρμα είναι μελαψό  και σφιχτό . Οι ρυτίδες αποκαλύπτουν  ένα σταθερό χαρακτήρα .Σε αυτόν τον τύπο  δέρματος  το τρίχωμα στο πρόσωπο  αυξάνει  όσο  το άτομο μεγαλώνει ηλικιακά.
ΔΙΑΣ
Ο χαρακτηριστικός  τύπος Δία  τείνει  σε έντονη τριχοφυΐα,  με τάσεις στην   εφίδρωση  και την υπολειτουργία του  θυρεοειδή.  Σε αυτόν τον τύπο δέρματος   θερμαντικά υλικά  μπορεί να το βοηθήσουν  στην καλή λειτουργία.
ΚΡΟΝΟΣ
Ο Κρόνιος  τύπος  έχει ωχρό δέρμα , μελαγχολική  όψη , με έντονη μύτη. Οι άκρες των χειλιών  πέφτουν προς τα κάτω  και τα φρύδια  έχουν σχήμα  τόξου .Αυτό το δέρμα   θα ωφεληθεί  πολύ από την άσκηση  και τις κρέμες  προσώπου  που προκαλούν φλόγωση
ΗΛΙΟ
Ξεχωρίζει από το  ψυχρό , λαμπερό , όμορφο και  σφιχτό  δέρμα. Οι ρυτίδες  αργούν πολύ να  κάνουν την εμφάνισή τους. 
ΣΕΛΗΝΗ
Το Σεληνιακό πρόσωπο  είναι στρογγυλό στρουμπουλό   με σφιχτό, απαλό δέρμα. Τα χείλη  είναι σε σχήμα  τόξου  σε μικρό στόμα .Αυτό το δέρμα  αν και όμορφο , έχει την τάση  να είναι λεπτό  και ευαίσθητο 
  
ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Τα φυτά και τα παράγωγα  έλαιά τους φέρουν  διαφορετικά  αποτελέσματα  στον καθένα που  τα χρησιμοποιεί .Όμως πριν τη χρησιμοποίησή τους  καλό είναι να γίνεται  δοκιμή  σε κάποιο σημείο του χεριού , ώστε να διαπιστώνονται-  αν υπάρχουν  αλλεργικές τάσεις.
Γλυκάνισο: Αυτό το φυτό του Λέοντα έχει μαλακτικές  ιδιότητες.
Ροδέλαιο ( Αφροδίτη ): Είναι το απόσταγμα των ρόδων .Χρησιμοποιείται  για τον αρωματισμό  κάποιου προϊόντος .
Το ροδέλαιο  θεωρείται τονωτικό για το δέρμα  θα πρέπει όμως να ενσωματώνεται  σε μία βάση κρέμας .Πριν τη χρησιμοποίησή του  θα πρέπει να δοκιμάζεται για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις
Αζουλένιο Λέων )Αυτή η ουσία προέρχεται από το  απόσταγμα  των ανθών  του χαμομηλιού. Έχει μεγάλη μαλακτική ικανότητα  και χρησιμοποιείται  σε κρέμες  προσώπου  χεριών και σώματος , σε αντιηλιακά, αλοιφές για καψίματα, άλατα μπάνιου  και σε καλλυντικά  που πρέπει να παραμείνουν αγνά .Χρησιμοποιείται  ως αντιφλεγμονώδη  για ερεθισμένα  δέρματα.
Βάλσαμο του Περού (Δίας)Κολλώδες  υγρό  που το παίρνουμε από το    φλοιό  ενός δέντρου   της Νότιας  Αμερικής . Έχει  δύο διαφορετικές  χρήσεις  στα προϊόντα  ομορφιάς.
 1η .Ως  δυνατό  φλογιστικό , χρησιμοποιείται  σε τονωτικά των  μαλλιών  για την  τόνωση  της κυκλοφορίας  του τριχωτού της  κεφαλής.
2η. Το βάλσαμο αυτό  έχει τη δυνατότητα  όταν ξεραίνεται  και χρησιμοποιείται  σε σαμπουάν και  μαλακτικά  να σχηματίζει  μία διάφανη σκληρή  μεμβράνη  γύρω από την τρίχα .Αυτό  ενισχύει  και βοηθάει  τα μαλλιά  να διατηρούν  αρκετή  ποσότητα  νερού.
Κάκτος ( Ήλιος): Αυτό το ακανθώδες φυτό  έχει δύο ιδιότητες .Έχει  μία  κολλώδη  ζελατινοειδή  ουσία  που είναι  πολύ καλή  για μάσκες προσώπου .Πράγματι , οι περισσότερες  από τις μάσκες  πίλινγκ περιέχουν  αυτήν την ουσία .Είναι  επίσης  καλός ως γαλακτωματοποιητής  και χρησιμοποιείται  συχνά  σε κρέμες και λοσιόν.
Χαμομήλι (Ήλιος ) Είναι  πραγματικά  από τα πολύ  σημαντικά βότανα  για τα μαλλιά και το δέρμα. Μία μικρή ποσότητα  εκχυλίσματος  χαμομηλιού  παράγει  μία λιπαρή  ουσία  που μαλακώνει  το δέρμα .Λίγο  συμπυκνωμένο  διάλυμα  χαμομηλιού  αν μείνει  στα μαλλιά για μία ,δύο ώρες  θα τους δώσει  μία αρκετά  ανοιχτή απόχρωση .
Καμφορά  ( Άρης ).Χρησιμοποιείται συχνά  σε παρασκευάσματα  για το σπασμένο δέρμα .Σε  υγρή  κατάσταση  μπορεί  να χρησιμοποιηθεί  για εντριβές , καθώς  θερμαίνει  και καταπραΰνει  τους πονεμένους  μυς .
Ανθός  τριφυλλιού  (Δίας): Λέγεται  ότι  αυτό το φυτό έχει  σκληρυντικές ιδιότητες .
Αγγούρι ( Σελήνη).Το εκχύλισμα  του αγγουριού  περιέχει  βιταμίνη C και χλωροφύλλη  και είναι φυσικά  όξινο. Αν σε κάποιο καλλυντικό  αναφέρεται  ότι περιέχει αγγούρι , πιθανότατα να έχει δεχθεί  τόσο μεγάλη  επεξεργασία  που δεν  περιέχει πια κανένα από τα αρχικά  ευεργετικά του προϊόντα .( Τα αγγούρια  πρέπει να χρησιμοποιούνται  πάντα φρέσκα.)
Λεβάντα     ( Ερμής ): έχει καταπληκτικές  θεραπευτικές  ιδιότητες,
Μολόχα ( Δίας(:  φυτό με καταπραϋντικές  ιδιότητες. Χρησιμοποιείται  σε σαμπουάν  και ορισμένες κρέμες.
Άνθος πορτοκαλιού (Ήλιος ) Αυτό το άνθος  και το λάδι που βγαίνει από αυτό   έχουν καταπραϋντικές  ιδιότητες .
Παπάγια ( Ήλιος): Αυτό το φυτό περιέχει το  ένζυμο  παπαϊνη  το οποίο έχει την ικανότητα  να διαλύει την  κερατίνη.
Η παπαϊνη χρησιμοποιείται σε μάσκες προσώπου,  σε λοσιόν και πίλινγκ  που είναι φτιαγμένες  για να απομακρύνουν  το πάνω στρώμα  του δέρματος.
Ρόδα (Αφροδίτη ) Το εκχύλισμα  των ρόδων  έχει αιμοστατικές  ικανότητες .Το αιθέριο  έλαιο των ρόδων  χρησιμοποιείται συχνά  σαν άρωμα  σε καλλυντικά. Το λάδι του τριαντάφυλλου  ενσωματωμένο σε μία κρέμα  με βάση το  αλόη  βέρα έχει  καταπραϋντικές ιδιότητες  για το δέρμα.
Λεμόνι  ( Ήλιος) Το λεμόνι περιέχει  κιτρικό οξύ  και βιταμίνη C, επίσης έχει  καλές υπολιπαντικές  ιδιότητες .Επιπλέον είναι μία από τις λίγες ουσίες  που διατηρούν  τις ιδιότητές τους  μετά τη χημική απόσταξη .. Ν α βεβαιώνεστε όμως  ότι ένα  καλλυντικό λεμονιού  περιέχει συμπυκνωμένο  χυμό λεμονιού  και όχι  μόνο άρωμα λεμονιού.
Στίψτε  λοιπόν μόνοι σας λεμόνια , προσθέστε νερό  στο χυμό τους  και έχετε ένα καταπληκτικό  διάλυμα  για να ξεπλένετε  τα λιπαρά μαλλιά σας.
Βρόμη (Ερμής): Χρήσιμη  σε μάσκες  προσώπου  και σαπούνια .Οι μάσκες από βρόμη  απορροφούν το λίπος  από την επιφάνεια  του δέρματος  και μειώνουν  την κοκκινίλα από το ερεθισμένο , κουρασμένο δέρμα .Τα  σαπούνια από βρόμη  δεν ερεθίζουν και  είναι καλά  για εκείνους  που έχουν ευαίσθητο  δέρμα .Ορισμένες φορές  διαφημίζονται και δέρματα  με ακμή , τα καλύτερα όμως σαπούνια  γι’ αυτό το δερματικό πρόβλημα  περιέχουν  σαλικυλικό  οξύ, ρεσορκινόλη  ή θείο. Τα  παρασκευάσματα  με  βάση τη βρόμη  δίνονται από τους δερματολόγους για ερεθισμένα δέρματα  από τον ήλιο,  την ψωρίαση  και  από αλλεργική  δερματίτιδα .Η βρόμη  φαίνεται  ότι ανακουφίζει  επίσης  από τον ερεθισμό και την φαγούρα.
Σησαμέλαιο ( Αφροδίτη ).Το Σησαμέλαιο  έχει τις ίδιες μαλακτικές  ικανότητες και   με άλλα λάδια  από καρπούς  ή λαχανικά .Επίσης έχει και επιπλέον αξία , μπλοκάρει  το 30% των υπεριωδών  ακτίνων  του ήλιου. Τρομερά χρήσιμο λοιπόν   σε αντιηλιακά  ή αν θέλετε να προσθέσετε   κάποιο συστατικό  στις κρέμες  της ημέρας  που φτιάχνετε μόνοι σας.
Λανολίνη  ( Άρης): Είναι λάδι που αποστάζεται από το μαλλί του προβάτου Θεωρείται δε ένα από τα καλύτερα  λάδια, και επίσης  φτηνό. Χρησιμοποιείται σε πολλά  καλλυντικά , καθώς η σύνθεσή του  μοιάζει πολύ  με εκείνη του σμήγματος , δηλαδή  με το λίπος που εκκρίνουν οι σμηγματογόνοι  αδένες. Παρέχει άριστη προστασία  εναντίον της  εξάτμισης του νερού  από το δέρμα και τα μαλλιά  χωρίς να  βλάπτει  καμία κυτταρική  λειτουργία.
Βαζελίνη : αυτή η φτηνή ουσία  προσφέρει μία άριστη  προστασία  από την αφυδάτωση  και χρησιμοποιείται  σε προϊόντα  για σκασμένο , άγριο δέρμα. Είναι πολύ απαλή  και δε φαίνεται  να προκαλεί  αλλεργίες ή ερεθισμό.
Κάμφορα ( Άρης ): Χρησιμοποιείται συχνά  σε παρασκευάσματα  για το σπασμένο  δέρμα .Σε υγρή κατάσταση  μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για εντριβές , καθώς θερμαίνει  και καταπραΰνει  τους πονεμένους μυς.
Φύκια ( Ποσειδώνας):   Ένα φυτό με  ζελατινώδεις  ιδιότητες. Βασικό συστατικό  στις λεπτές  διαφανείς μάσκες  που τραβιούνται  σένα κομμάτι  από το πρόσωπο  και που επιτρέπουν  στο δέρμα  να παγιδεύει  μία ικανοποιητική  ποσότητα νερού . Χρησιμοποιείται επίσης,  σε κρέμες και λοσιόν  προσώπου  προσφέροντας  όγκο στο προϊόν .
Μαγιά  ( Ποσειδώνας ).Αυτό το προϊόν  που χρησιμοποιείται σε μάσκες  προσώπου  που έχουν σκοπό να δώσουν  ένα ροδαλό  χρώμα  στο πρόσωπο , έχει φλογιστική  επίδραση  στο δέρμα .Είναι αρκετά  καλή για χλωμά ,  κιτρινιάρικα  δέρματα, μπορεί όμως  να ερεθίσει  τα ξηρά  ή ευαίσθητα.
Θείο ( Κρόνος ):Είναι ένα  ιδιαίτερα αξιόλογο  ορυκτό  για την φροντίδα  του δέρματος , χάρη στην ικανότητα  του  να ελαττώνει  τη δραστηριότητα  των σμηγματογόνων  αδένων  και να διαλύει  το  πάνω  στρώμα των  ξηρών  νεκρών  κυττάρων .χρησιμοποιείται  ευρέως σε σαπούνια  και λοσιόν  για την ακμή , καθώς και σε σαμπουάν  για την πιτυρίδα .Μπορεί να προκαλέσει  αλλεργικές  αντιδράσεις  στο δέρμα  και σπάσιμο στα  μαλλιά   σε μερικά ευαίσθητα  άτομα. Γι’ αυτό ελέγξτε το πριν το χρησιμοποιήσετε.
Αβγά: Η παρουσία  του αβγού  σένα καλλυντικό  είναι ένα καθαρά  διαφημιστικό κόλπο .Το  δέρμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη  που περιέχεται σε ένα αβγό .Τα φρέσκα αβγά  όμως, βοηθούν  πολύ σχηματίζοντας  μία στεγανή μεμβράνη  στο πρόσωπο, επιτρέποντας  στο δέρμα να παγιδεύει αρκετή ποσότητα  νερού που θα μαλακώσει προσωρινά το ξηρό δέρμα .Ωστόσο, μία μάσκα φτιαγμένη  από το ασπράδι του αβγού  είναι αρκετά τονωτική.
Μέλι ( Αφροδίτη): Αποτελείται από ζάχαρη και κερί  και δεν  έχει ιδιαίτερα  καλλυντικές ιδιότητες  για το δέρμα. Ωστόσο, οι μάσκες  που περιέχουν μέλι  σχηματίζουν μία στεγανή  μεμβράνη  στο πρόσωπο ,και επιτρέπουν στο δέρμα  να ενυδατώνεται ξανά μόνο του .Είναι πολύ καλό  για τον οργανισμό  προκειμένου να αντικατασταθεί  η ζάχαρη  με το μέλι.



















                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου