Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΑΠΛΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ

ΑΠΛΑΝΕΙΣ  ΚΑΙ  ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ
η  επίδραση  των  αστερισμών


 Κατά  την αρχαιότητα  οι γνωστοί αστερισμοί  αριθμούνταν  σε 48 ΔΑ,( οι 12 είναι  οι αποκαλούμενοι  ζώδια)  >   21 οι Βόρειοι  ( αετός ,  Ανδρομέδα,  Μεγάλη  άρκτος, Μικρή  Άρκτος,  Βέλος, Βοώτης , Δελφίνος,  Δράκοντας, Ηνίοχος, Ηρακλής,  Κασσιόπη,  Κηφέας,  Κύκνος,  Λύρα ,Οκρίβα, Οφιούχος,  Όφις, Περσέας , Πήγασος , Βόρειος Στέφανος,  Τρίγωνο). >  15 Νότιοι ( Αργώ , Βωμός,  Ηριδανός  θηρίον ,Νότιος Ιχθύς ,Κένταυρος,  Κήτος , Κόρακας,  Κρατήρας,  Μέγας Κύων , Λαγώος,  Νότιος Στέφανος, Ύδρα,  Ωρίωνας .
    
Με την πάροδο  των ετών προστέθηκαν και άλλοι.  Εμείς σταδιακά, αν υπάρχει ενδιαφέρον ,   θα εξετάσουμε  τους 104 αστερισμούς  (Α) και τους  104  Απλανείς  (Β)
Τα αρχικά  σχήματα των  αστερισμών  είναι παρμένα  από την παράδοση  και αποτελούν  μία συνεχή  πηγή  ενόχλησης   για τους σύγχρονους  αστρονόμους οι οποίοι  απέτυχαν    να δουν  την παραμικρή  ομοιότητα  προς εκείνα  που  υποτίθεται πως αντιπροσωπεύουν.
Για όσους  όμως  ασχολούνται  ενεργά  με τη μελέτη  των αστρικών  επιδράσεων , σύντομα  γίνεται αντιληπτό   πως  αυτές  οι φαινομενικά  φανταστικές  μορφές  είναι πράγματι  μία σωστή αντιπροσώπευση  των ονομάτων και των   επιδράσεων  των Αστέρων  που περιέχουν . Και πως  όσο  περίεργο και αν  φαίνεται  αυτό ο αστερισμός  του Κυνός , για παράδειγμα,  επηρεάζει  πράγματι  τους σκύλους. Αυτό βέβαια , μπορεί να  εξηγηθεί  υποθέτοντας  πως οι αρχαίοι  βάσιζαν τα σχήματα και τις διαιρέσεις τους  σύμφωνα  με τη γνώση τους  για την επίδραση του καθενός- κάτι που μπορεί  να λεχθεί και για τους  σύγχρονους  αστερισμούς και είναι  καταπληκτικό , πόσο εύκολα αποδεικνύεται   πως και αυτοί  αντιπροσωπεύουν  στενά  τη φύση  των επιδράσεων τους.
Η λογική αυτού του γεγονότος  είναι ανεξήγητη  και μπορούμε  να υποθέσουμε μόνο  πως εκείνοι  που έδωσαν τις  ονομασίες  των αστέρων  κατά κάποιο τρόπο  οδηγήθηκαν  από την εικόνα του σχήματος  τους .Το ότι αυτό συνέβηκε  στην περίπτωση  του πλανήτη Ποσειδώνα  είναι ένα γνωστό γεγονός  σε όλους  τους  αστρολόγους  και φαίνεται  πως ισχύει  και για τους Αστερισμούς .Για εκείνους με αποκρυφιστική  νοοτροπία  αυτή η εξήγηση  αρκεί , αλλά όχι  βέβαια  και για τους επιστημονικούς ερευνητές .Α ν όμως εξετάσουν  απροκατάληπτα  τα υπάρχοντα στοιχεία  θα ανακαλύψουν  πως αυτά είναι πραγματικά, όσο παράλογα  και αν φαίνονται  με την πρώτη εντύπωση.
Η κυριότερη δυσκολία  που αντιμετωπίζει ο ερευνητής  σπουδαστής  είναι πως  κάθε αστερισμός  κατέχει ένα  αρκετά  μεγάλο τμήμα  του Ουρανού  και πως όταν  εξετάζεται  σε σχέση με το ζωδιακό  τα σύνορα  ή τα άκρα του  συγκατέχονται  από άλλους αστερισμούς .Έτσι τα σύνορά του  δεν είναι καθορισμένα  με κάποια βεβαιότητα .Επιπλέον,  η κύρια επίδρασή του  βρίσκεται στα σημεία των σημαντικών αστέρων  του  καθώς και γύρω  από τα σύνορά του – τα οποία  φαίνονται  πως παίζουν  τον ίδιο ρόλο  με τις ακμές  των οίκων.
     Πρέπει να θυμόμαστε  πως κάθε αστέρας  μπορεί να έχει  τη δική του  ξεχωριστή  επίδραση  εκτός από αυτήν του αστερισμού , η οποία  είναι η ομαδική επίδραση  πολλών  αστέρων  και έτσι οι δύο  επιδράσεις  πρέπει να  διαχωριστούν  όταν  προσπαθούμε  να σημειώσουμε  τα πιο ευαίσθητα  σημεία.
Επίσης, είναι πολύ πιθανόν  πως υπάρχουν  υπό- επιδράσεις  σε κάθε αστερισμό  που  ίσως διαφέρουν  ανάλογα με το τμήμα του σχήματος  όπου βρίσκεται  μία ιδιαίτερη  ομάδα αστέρων  και αυτό είναι  ένα θέμα  που θα χρειαστεί  ιδιαίτερη  έρευνα στο μέλλον .Σε αυτήν την περίπτωση  θα βρεθεί  πως η επίδραση  ενός αστερισμού  είναι ιδιαίτερα έντονη  όταν ο Ήλιος , η Σελήνη  ή ο ωροσκόπος  βρίσκονται εκεί. Ή σύνοδος , η αντίθεση  και η παραλληλία  ασκούν  επιδράσεις  αλλά πολύ  λιγότερο  οι υπόλοιπες  όψεις.
    Ο Πτολεμαίος  εξέφραζε τη φύση  των αστερισμών  σύμφωνα  με τους πλανήτες .ΟΙ άλλες  περιγραφές είναι κάπως  πιο σύγχρονες  και προέρχονται  κυρίως  από Γάλλους συγγραφείς. Επίσης τα χαρακτηριστικά  πολλών ομάδων  είναι παρόμοια  με αυτά  του αστερισμού  (ζωδίου )  που συμπίπτουν .
 Πριν από μερικά χρόνια  ο Σεφάριαλ  πρότεινε μάλιστα  πως τα ίδια  τα ζώδια  δεν είναι  οι « δημιουργοί» των χαρακτηριστικών  που τους αποδίδονται – μερικά  από τα οποία μπορούν  πιο σωστά να αποδοθούν  στους αστερισμούς .Έτσι στην περίπτωση  του Καρκίνου , για παράδειγμα  η επίμονη φύση του οφείλεται  στον Μονόκερω , η αγάπη του  για τους σκύλους  στο Μέγα Κύνα  και η αγάπη  του για τη θάλασσα στην Αργώ. 

 
   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου