Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ

Οι  μυστικοί συμβολισμοί  των ΤΑΡΩ

 ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ

Συνήθως η τράπουλα  ανεξαρτήτου εποχής  ασκεί  την ίδια γοητεία σε πολλούς ανθρώπους .είναι το άγνωστο χαρτί  που θα πέσει  για να σηματοδοτήσει  την τύχη ή την ατυχία  μας και εμείς καθόμαστε  ανίσχυροι  μπροστά στην ετυμηγορία του .Όμως τι είναι η τράπουλα; από πού προέρχεται; ποια  είναι  η πορεία  της  μέσα στο χρόνο  και την ιστορία; Τι σημαίνουν αυτά τα περίεργα σύμβολα που απεικονίζει ;Είναι τελικά τυχαία  η γοητεία που ασκεί  επάνω μας ή  μήπως όχι;

 Η λέξη   τράπουλα είναι λέξη  ιταλική  (trappola) και σημαίνει  καταρχήν  την παγίδα  και το δόλο  και κατ΄επέκταση  τα παιγνιόχαρτα  ή το  ίδιο  το  χαρτοπαίγνιο. Η λέξη  τράπουλα  επικράτησε  γιατί  οι Ιταλοί  κυρίως  οργάνωσαν  τα χαρτιά  σε  συστηματικό  παιχνίδι  με τα περίφημα  tarrocchi .Το 15ο αιώνα  η Βενετία που ήταν  θαλασσοκράτειρα  διέδωσε στον κόσμο  το « tarrocco di venezia με  τις πρώτες  κλασικές  μορφές της τράπουλας :το  «Ρήγα, τη «ρήγισσα», τον «Ιππότη» κ.λ.π .Τα δε χαρτιά τους  που τότε ήταν  92 ήταν  χωρισμένα  σε τέσσερις  κατηγορίες: τις «κούπες», τα σπαθιά», τα καρό», τα «μπαστούνια». Αργότερα  οι Γάλοι  τα περιόρισαν  σε 52 και  τους  έδωσαν  δικά τους ονόματα.  Σήμερα  τα ελληνικά τραπουλόχαρτα  ακολουθούν  στη μορφή τους  το γαλλικό  τύπο  , αλλά εκτός  από τα καρό   κρατούν  τα παλιά ονόματα  των Ιταλών .Αυτό συνέβη  πρώτα  απ ΄όλα , γιατί  λαός ξεκίνησε από την αρχή  με τις ονομασίες  της τράπουλας  από τους Ιταλούς .Επίσης  γιατί μέχρι τα τελευταία χρόνια  κυκλοφορούσαν  στα Επτάνησα  και στην Πάτρα .Η φαντασία των  καλλιτεχνών  έδωσε στις φιγούρες  διάφορες μορφές  άλλοτε παρμένες  από την   Ελληνική  Μυθολογία άλλοτε  από την Παλαιά Διαθήκη  και αργότερα  στα χρόνια  της Ελληνικής επανάστασης  οι Ούγγροι φιλέλληνες  τύπωσαν  χαρτιά  στη Βουδαπέστη  με τις μορφές  των πρωτεργατών  με τους Καποδίστρια ,Ελευθερία , Κολοκοτρώνης κ.α.  


                   Η Ταρώ  πρόγονος  της  τράπουλας

    Τα χαρτιά  έγιναν δημοφιλή  στην Ευρώπη  σε μία εποχή  που η θρησκεία  έβριθε  από αντιθέσεις και διαφωνίες. Ο Μεσαίωνας  είχε  βυθίσει  τον κόσμο  για  πέντε  σχεδόν  αιώνες  στο σκοταδισμό και το  θρησκευτικό  φανατισμό ,Οι Σταυροφόροι  σταλμένοι  από την εκκλησία  στα κέντρα  του ανατολικού  πολιτισμού  ανακάλυψαν  ότι οι Σαρακηνοί  αντίπαλοι τους  ήταν ήδη  γνώστες  των μαθηματικών , της άλγεβρας , της αλχημείας , της αστρονομίας  και πολλών  αποκρυφιστικών  φιλοσοφιών. Αυτό αναστάτωσε τους πολέμαρχους της χριστιανικής πίστης  που πίστευαν ότι  η καθολική  εκκλησιά  ήταν μοναδική πηγή  αλήθειας  στον κόσμο.  Οι ευρωπαίο πίστευαν  ότι οι φιγούρες  των χαρτιών ήταν ειδωλολατρικές θεότητες. Οι ανατολικοί λαοί  τα θεωρούσαν ως  ιερά βιβλία  .Ένας επίσης λαός  οι Τσιγγάνοι  τα συνέδεσαν  με τον αποκρυφισμό όταν  τον 9ο αιώνα μετανάστευσαν στην Ευρώπη  ισχυριζόμενοι ότι ήταν εξόριστοι Αιγύπτιοι ευγενείς απόγονοι του Φαραώ ,ενώ στην πραγματικότητα  ήταν  από τις Ινδίες οι οποίοι μετέφεραν μαζί τους   πακέτα χαρτιών σαν βιβλιαράκια   τα οποία  συνδέθηκαν με τις κάρτες Ταρώ. Δηλαδή τη μαντεία  καΙ τον αποκρυφισμό.
Η καθολική εκκλησία  μπροστά στην εισβολή   ξένων  προς αυτήν  φιλοσοφικών ρευμάτων  που έρχονται  στη Δύση  με ρακένδυτους και  άρρωστους  σταυροφόρους αντιδρά. .Δε δέχεται  τη στροφή του κόσμου σε άσπλαχνα σύμβολα  από το θεό  της ιεράς Εξέτασης  και καταδιώκονται Αυτό διήρκησε μέχρι το 14ο αιώνα όπου πλησιάζει   Αναγέννηση. Όμως οι   Ανατολικές χώρες  κεντρίζουν όλο και περισσότερο  την περιέργεια των ανθρώπων .Έτσι μορφωμένοι και αγράμματοι  αρχίζουν να ρωτούν γιατί η εκκλησία  προσπαθεί να  ελέγχει  τις σκέψεις και τα πιστεύω τους.
Οι Βενετοί θαλασσοπόροι είναι αυτοί  που  υιοθετούν πρώτοι  τα Ταρώ και τα οποία   αποτελούν  το μεσαιωνικό πρότυπο  της σημερινής τράπουλας .

Τι σημαίνει  Ταρώ;

Για την ερμηνεία του όρου Ταρώ      υπάρχουν  τόσες απόψεις όσες  και για την καταγωγή τους για την οποία  εκτός  από τους Σαρακηνούς  και τους Τσιγγάνους  της Ινδίας  που ήδη αναφέραμε , πιθανές πηγές  προέλευσης  θεωρούνται  η Κίνα και η Κορέα .Υπάρχουν  ακόμη θεωρίες  που υποστηρίζουν  ότι προέρχονται  από τις σελίδες του παλαιοτέρου  βιβλίου  στον κόσμο που συνέγραψε ο Ερμής ο Τρισμέγιστος , σύμβουλος του βασιλιά  Όσιρι , σε μία εποχή  που ανθούσαν  τα ιερογλυφικά , η μαγεία , η αστρολογία και άλλες  μυστικιστικές  επιστήμες.
Μία άλλη  θεωρία  θέλει την Ταρώ  να σχετίζεται  με την  Καββαλίστική  διδασκαλία  των Αρχαίων Εβραίων .Ενώ μία άλλη άποψη  είναι ότι  μετά την πυρκαγιά  της βιβλιοθήκης  της Αλεξάνδρειας  οι σοφοί  από όλα τα μέρη συγκεντρώθηκαν  στη φεζ ( Μαρόκο).Επειδή όμως η γλώσσα  υπήρξε ένα  αξεπέραστο  εμπόδιο  μεταξύ τους , επινόησαν  ένα σύστημα  μυστικών  συμβόλων  τα οποία αργότερα  μεταφέρθηκαν σε χαρτιά.
Ορισμένοι  υποστηρίζουν  ότι η λέξη ταρώ  είναι ο αναγραμματισμός  της λατινικής  λέξης  rota  που σημαίνει  τον κύκλο της ζωής  από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Άλλοι λέγουν  ότι προέρχεται  από την αιγυπτιακή  λέξη Tarosh που  σημαίνει  βασιλικός δρόμος .Υποστηρίζεται  επίσης  ότι  προέρχεται  από την  εβραϊκή  λέξη torah που σημαίνει  νόμος .Ενώ,  άλλη άποψη  την συνδέει  με το όνομα  του θεού της μαγείας  της Αρχαίας  Αιγύπτου Thoth(  ( θωθ)

ΟΙ  ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ
ΤΩΝ 
ΤΑΡΩ

ΤΟ ΠΡΏΤΟ ΒΉΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΌΗΣΗ  ΤΩ ΧΑΡΤΙΩΝ ΤΗΣ ΤΑΡΛΩ  ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ  ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ.

Τα σύμβολα  που χρησιμοποιεί η Ταρώ  είναι η γλώσσα του υποσυνειδήτου  που όταν την κατανοήσεις  σωστά μπορεί  ν ανοίξει η πόρτα  προς τις κρυμμένες  περιοχές της ψυχής .
Η Ταρώ  συνδέει τον  κόσμο της ύλης  με τον κόσμο του πνεύματος  αντιμετωπίζοντας  όλες τις στάθμες  της πραγματικότητας .
Τα σύμβολα  είναι οι απεικονίσεις  της εσωτερικής διανόησης .Μας  προσφέρουν  μία μέθοδο  να ερμηνεύουμε  τους χαρακτήρες  και να ρίξουμε  φως στο μέλλον .
Μπορεί κάποιος  διαβάζοντας την Ταρώ  να βρει  πολλά στοιχεία  που βρίσκονται στο υποσυνείδητο του , καθώς  περιέχει  θησαυρούς  για όποιον  αναζητά  τη γνώση  και την καθοδήγηση .
Η Ταρώ  συνολικά  αποτελείται  από 78  χαρτιά ( κάρτες) .22 από αυτά αποτελούν  την Μεγάλη Αρκάνα, που θεωρούνται  τα πραγματικά  χαρτιά Ταρώ , και 56  αποτελούν  τη Μικρή Αρκάνα που χρησιμοποιείται  κυρίως  όταν θέλει κανείς  να αποσαφηνίσει  κάποια λεπτομέρεια .
Κάθε χαρτί  της Μεγάλης Αρκάνα που είναι η πρώτη κατηγορία , έχει μία συμβολική  απεικόνιση  με έναν τίτλο  στο κάτω μέρος .
Τα χαρτιά είναι  αριθμημένα  με λατινικούς  αριθμούς  εκτός από τον «τρελό» που δεν έχει αριθμό .
Η δεύτερη  κατηγορία  της Ταρώ  που είναι η  Μικρή Αρκάνα  αποτελείται  από πενήντα  έξι ( 56)  χαρτιά  και χωρίζονται σε  τέσσερις  σειρές ( χρώματα) που η κάθε μία τους  περιλαμβάνει  10 χαρτιά  αριθμημένα  από το 1 έως το 10. Τα διακριτικά  αυτών των σειρών  είναι το Μπαστούνι , η Κούπα, το Σπαθί και το Δηνάριο. Υπάρχουν ακόμη  και τέσσερα  εικονογραφημένα  χαρτιά με τα εξής  ονόματα: Βασιλιάς ( Ρήγας), Βασίλισσα ( Ντάμα), Ιππότης (Βαλές) και Ακόλουθος..
Αφού κατανοηθεί η σημασία της κάθε κάρτας  θα έχετε τις απαιτούμενες  γνώσεις  για να ερμηνεύσετε  τα μυστικά  που κλείνουν  μέσα τους  τα Ταρώ.
Η τεχνική  της μαντείας των Ταρώ  θα δοθεί  μετά την περιγραφή  των χαρτιών  της Μεγάλης  και Μικρής Αρκάνα .
Οι   τίτλοι  των χαρτιών  της Μεγάλης  Αρκάνα  με την αστρολογική τους αντιστοιχία  είναι οι εξής :
I.        Ο Γητευτής ( Κριός)
II.      Η Ιέρεια  (Ταύρος)
Αποτέλεσμα εικόνας για ταρω καρτεςIII.    Η Ρήγισσα ( Δίδυμοι)
IV.    Ο Αυτοκράτωρ  ( Καρκίνος)
Αποτέλεσμα εικόνας για ταρω καρτεςV.      Ο Αρχιερέας  ( Λέων)
VI.    Οι Εραστές  Παρθένος)
VII.  Το άρμα  ( Ζυγός)
VIII.                        Η Δικαιοσύνη ( Σκορπιός)
IX.    Ο Ερημίτης  ( Τοξότης)
X.      Ο Τροχός της Τύχης (Αιγόκερως)
XI.    Η Δύναμη  ( Υδροχόος )
XII.  Ο Κρεμασμένος  Ιχθύες)
XIII.Ο θάνατος  (Κρόνος )
XIV.                        Η Εγκράτεια( Ερμής)
XV.  Ο Διάβολος   ( Άρης)
XVI.                        Ο Πύργος  ( Ουρανός)
XVII.                      Το  Αστέρι ( Αφροδίτη )
XVIII.                    Η Σελήνη  (Σελήνη)
XIX.Ο Ήλιος  ( Ήλιος)
XX.  Η Κρίση ( Δίας)
XXI.Ο  Κόσμος ( Ποσειδώνας )
XXII.                      Ο Τρελός  ( Γη )  
    

                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου