Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

H ΑΦΥΠΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ


Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Η διαδικασία της αφύπνισης  των πέντε αισθήσεων δεν είναι δύσκολη  ούτε έχει μία περίπλοκη τεχνική ,διότι  αυτή γίνεται  κάθε στιγμή της ώρας  μέσα από τις οσμές,  τις γεύσεις , την όραση ,  την ακοή , την αφή.
Υπάρχουν  άνθρωποι  με δυνατή ψυχική ευαισθησία που μπορούν και βιώνουν  και σε πιο εσωτερικά επίπεδα, όπως να διακρίνουν τις αύρες , να βλέπουν οράματα  κλπ. Λίγη εξάσκηση χρειάζεται και χωρίς φόβο  όλοι μπορούν να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο.
Για την  εξερεύνηση των αισθήσεων  χρειάζεται  να αφιερώνετε  μία ολόκληρη μέρα. Να έχετε χρόνο, φαντασία ,ένα χώρο καθαρό και τακτοποιημένο .Επίσης ,ένα σημειωματάριο το οποίο θα είναι  το «ψυχικό  ημερολόγιο» σας. Μετά από κάθε εξάσκησή σας να  σημειώνετε  τις όποιες θετικές αντιδράσεις σας .
Να δίνετε  προσοχή  στην ποιότητα  των αντιδράσεών σας. Δηλαδή, αισθανόσασταν ευχαριστημένοι, χαρούμενοι ,ήρεμοι , φοβισμένοι, αναστατωμένοι ,περίεργοι κ.λπ.
Οι εμπειρίες της κάθε ημέρας ,ενδέχεται  να σας ξυπνήσουν κάποιες αναμνήσεις  όπως μπορεί να είναι  ακόμα  ένα τραγούδι ,μία εικόνα,  κάποια τοποθεσία  που είχατε ξεχάσει κ.λπ.
Ένας εύκολος τρόπος για να εντείνετε την ψυχική σας ενόραση : διαλέξτε  ένα ήσυχο  δωμάτιο  με χαμηλό φωτισμό  και ανάψτε  ένα κερί. Τοποθετήστε το σε ένα τραπέζι  και καθίστε κοιτάζοντάς το , χαλαρωμένοι.
Συγκεντρώστε  την προσοχή σας  στο σημείο  όπου το γαλάζιο της φλόγας συναντά  το χρυσαφένιο. Είναι το ιδανικό σημείο για να αναπτύξετε τον ψυχισμό σας. Συνεχίστε  να κοιτάζετε  αυτό το σημείο   μέχρι να αισθανθείτε  τη μαγεία της φλόγας .
                                     





ΗΜΕΡΑ  ΤΗΣ  ΟΡΑΣΗΣ









Κατά προτίμηση επιλέξτε το ίδιο βράδυ μία ημέρα Πανσελήνου .Από το πρωί που θα ξυπνήσετε  πείτε δυνατά  «Σήμερα  θα παρατηρώ  με προσοχή  όλα όσα βλέπω γύρω μου «Αυτό θα εξιτάρει την οπτική σας ικανότητα  και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα  για να μάθετε να  χρησιμοποιείτε τη διαίσθησή σας .Αυτό να γίνεται όλη την ημέρα , να βλέπετε χωρίς πίεση  όλα  ακριβώς όπως είναι .Κοιτάξτε  τα αντικείμενα,  τους ανθρώπους , τα κτίρια , τα ζώα, τα φυτά με το καινούριο σας βλέμμα. Αυτό βέβαια όχι για να τα αξιολογείτε , απλά  να τα κοιτάζετε. Έτσι  θα λαμβάνετε  περισσότερα οπτικά  μηνύματα , διότι  δε θα επικρίνετε  και δε θα απορρίπτετε .
 Κάποια στιγμή της ημέρας  δοκιμάστε  μία από τις πιο κάτω  τις οπτικές ασκήσεις.
Σε μία ημέρα  της Πανσελήνου: Βρείτε ένα ήσυχο  μέρος να χαλαρώσετε  και κοιτάξτε  το φως του φεγγαριού .
Κλείστε  τα μάτια  και προσέξτε  την έντονη  γαλάζια  εικόνα  που έχει αποτυπωθεί  στον αμφιβληστροειδή  σας. Τραβήξτε το  γαλάζιο χρώμα  προς τα εσάς  και χρησιμοποιήστε  το για  να δείτε  τον εαυτό σας .Εάν δεν έχει Πανσέληνο , δοκιμάστε  να κοιτάξετε  για λίγα δευτερόλεπτα  μία λάμπα  των 100watt . Όμως δεν πρέπει ποτέ  να κοιτάξετε απευθείας τον ήλιο, διότι  έτσι θα βλάψετε την όρασή σας.  

                                                 ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ  ΑΚΟΗΣ
To πρωινό σας μήνυμα που θα οξύνει την ακοή σας: «Σήμερα  θα έχω τα αυτιά μου  ανοιχτά και θα ακούω  τους πραγματικούς  ήχους της  πλάσης». Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη καθώς  αγνοείτε το γεγονός  ότι η ακοή σας  έχει συνηθίσει να μπλοκάρει  αυτόματα   πολλούς ήχους .Έτσι ένα από τα πρώτα σημάδια άγχους  είναι η ανικανότητα  να αντιμετωπίσετε  τον βάρβαρο βομβαρδισμό  από ανεπιθύμητους ήχους .Ο αποκλεισμός τους λοιπόν  σας βοηθάει  να μένετε ήρεμοι και  χαλαροί
Μπορείτε  να χρησιμοποιήσετε μία συνειδητή επιλογή  ήχων ,ως να επρόκειτο  για κάποιες νότες  ενός τραγουδιού .
Θεωρείστε λοιπόν  ετούτη την ημέρα σας  το προσωπικό σας  κονσέρτο  από ήχους : κόρνες αυτοκινήτων , κομπρεσέρ, ηλεκτρικές σκούπες, ξαφνικές φωνές , γαυγίσματα κλπ.
Άσκηση:   Επιλέξτε  ένα υπαίθριο  μέρος στο οποίο να υπάρχουν πουλιά( κήπο, πάρκο κ.λπ.)Καθίστε κάπου αναπαυτικά  που να μπορείτε να ακούτε απερίσπαστα το κελάηδημά τους. Εστιάστε την προσοχή σας  για λίγο σε αυτά τα ακούσματα ξεχωρίζοντας κάποιο.
Μετα  από λίγο  προχωρήστε  στο επόμενο  κελάηδημα .Και πάλι ξεχωρίστε  το  για λίγο  και θα ανακαλύψετε  ότι σύντομα η ακοή σας  θα σας μεταφέρει  σε ένα τρίτο άκουσμα .Εκεί μην ακούτε   πλέον με τα αυτιά σας αλλά νιώστε  το τραγούδι τους τι σας λέει στην καρδιά σας.
                                                   ΗΜΕΡΑ  ΤΗΣ  ΓΕΥΣΗΣ
Αν σας αρέσει  να δοκιμάζεται  διάφορα φαγητά και ποτά,  η σημερινή σας θα είναι η καλύτερή σας  , αφού θα ασκείστε στα όργανα  της γεύσης .Με το που θα ξυπνήσετε ξεκινήστε με  την αφύπνιση  των αισθητηρίων της γεύσης λέγοντας:
«Σήμερα θα προσέξω  ιδιαίτερα  οτιδήποτε δοκιμάζω.» Αρχίστε με  τη γεύση της οδοντόπαστας. Συνεχίστε  με μια γουλιά  οδοντικό διάλυμα .Τι σας θυμίζουν  αυτές οι γεύσεις; μέντα; κανέλα; φρούτα; Στη συνέχεια  μελετήστε  κάθε γεύση  με οτιδήποτε βάζετε  στο στόμα σας , ακόμα και αν  πρόκειται για κάτι  που δοκιμάζετε για πρώτη φορά .Αν επίσης , θέλετε να  πειραματιστείτε με τα αισθητήρια  της γεύσης σας , αγγίξτε  με την άκρη της γλώσσας σας  ένα κέρμα .
Άσκηση: καθίστε  σε ένα  ήσυχο , ανοιχτό  χώρο  και αρχίστε να αναπνέετε  βαθιά  και ρυθμικά  μέχρι να νιώσετε  τελείως χαλαροί.
Ανοίξτε ελαφρά τα χείλη σας  και αφήστε  τον αέρα  να εισχωρήσει  στο στόμα σας .Συγκεντρωθείτε  στη γεύση του αέρα .Τι αισθάνεστε ; Τι θυμάστε; Οι πληροφορίες που θα πάρετε θα είναι εκπληκτικές.
                                              ΗΜΕΡΑ  ΤΗΣ  ΟΣΦΡΥΣΗΣ
Μόλις ξυπνήσετε ,πείτε δυνατά « σήμερα θα προσλάβω  όσες περισσότερες  μυρωδιές μπορώ», αφού τα περισσότερα πλέγματα έχουν  τη δική τους ξεχωριστή  μυρωδιά. Στη διάρκεια της ημέρας λοιπόν, ακολουθείστε  τη μύτη σας  προσέχοντας  κάθε μυρωδιά.
Ξεκινήστε από τη μυρωδιά  του πρωινού  καφέ  και του τοστ  και συνεχίστε  με τις υπόλοιπες , από τα καυσαέρια, τις μυρωδιές  από τα καμένα ξύλα , από τα φουγάρα  ακόμα  και από τη μυρωδιά ενός περαστικού.
Μυρίστε  την εφημερίδα σας , το δέρμα του πορτοφολιού σας κ.λπ. .Όλα αυτά  θα προετοιμάσουν  την κεραία  του ψυχισμού σας. Η πρώτη  περισσότερο αισθητή μυρωδιά  ίσως είναι ένδειξη  μιας αόρατης παρουσίας .Μία απαλή εξασθενημένη  μπορεί να συνδέεται  με γιαγιά που δεν ζει πλέον , μία μυρωδιά καπνού από τσιγάρο  ενδέχεται  να αναφέρεται  σε άντρα που  κάπνιζε όταν ζούσε.
Άσκηση: Ζητήστε από φιλικό άτομο  να σας φτιάξει ένα δίσκο  με διάφορα είδη. Όπως με: τυρί, αντζούγιες, μπαχαρικά,
Με τα μάτια κλειστά προσπαθήστε να εντοπίζετε  το κάθε είδος από την οσμή του.

                                             ΗΜΕΡΑ  ΤΗΣ ΑΦΗΣ
Το πρωί , καθώς κοιτάζεστε στον καθρέφτη πείτε:» Σήμερα  θα ζήσω  την κάθε στιγμή  μέσα από τα χέρια μου «Ξεκινήστε από εσάς: αγγίξτε  χαϊδεύοντας με τα δάκτυλά σας  την επιφάνεια  της επιδερμίδας σας, και μετά περάστε τα  μέσα από τα μαλλιά σας .Νιώστε  την υφή της πετσέτας σας , την αίσθηση που σας δίνει  η   κούπα του καφέ σας, ενός ξύλινου βάζου  κ.λπ. Προσπαθήστε στη διάρκεια  της ημέρας  να νιώσετε  περισσότερες υφές σε   κάτι  απαλό ,σκληρό, ζεστό, παγωμένο,   δηλαδή παρατηρήστε  όλες αυτές τις διαφορετικές αισθήσεις  τόσο τις ευχάριστες όσο και τις δυσάρεστες.
Άσκηση: Ζητήστε από κάποιο  κοντινό σας άτομο  να διαλέξει  για εσάς  ένα αντικείμενο  με ξεχωριστή υφή .
Κλείστε  τα μάτια  και ζητήστε του  να βάλει  αυτό το αντικείμενο  στα χέρια σας, καθώς το ψηλαφείτε  αναλογιστείτε  τι μπορεί να είναι  και με τη υφή του  που μπορεί να σας μεταφέρει , σε ένα κήπο, ακρογιαλιά ή κάπου  που δεν έχετε ξαναπάει .
Δείτε  τον εαυτό σας  εκεί και εξερευνήστε τον με προσοχή.  Αν υπάρχουν άνθρωποι, ζώα  και πως αισθάνεστε γι’ αυτούς.  Όταν  νιώσετε ότι έχετε  ολοκληρωμένη την αίσθηση του χώρου  , ανοίξτε τα μάτια σας.
 

     
    

     
                         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου